Skip to main content

Met haar ervaring bij Present gaat Eveline verder

“Ik vond het leukste om erop uit te gaan. De hulpbehoevende mensen bezoeken om te kijken wat er is gebeurd. Maar ook de voorbereidingen van de bezoeken vond ik leuk.” Eveline is een enthousiasme meid met een aanpakkersmentaliteit. Collega’s omschrijven haar als harde werker, goede planner, positief en gezellig. Vanuit haar stage voor de opleiding Social Work is ze blijven hangen als trainee. “De werkwijze van Present spreekt me enorm aan en ik wilde graag wat meer doen voor Present na mijn stage.”

De 21-jarige Eveline heeft veel verschillende dingen gedaan bij Present. Ze deed projecten, woonde vergaderingen bij, deed gesprekken bij gezinnen maar deed ook administratieve taken en hield social media bij. “Ik vind het mooi hoe Present werkt, ze gaan namelijk uit van wat de vrijwilliger wil. De vrijwilliger en cliënt staan centraal. Vanuit daar heb je een mooi punt om uit te werken en kan je mooie dingen bereiken.”

Een aanvraag

“Een hulpverlener neemt contact op met Present, zij sturen een aanvraag voor hulp bij ons in. Wij kijken in het systeem wat we ermee kunnen. Dan gaan we op projectbezoek. We kijken bij de hulpvrager wat er moet gebeuren en of het echt nodig. Er zijn namelijk ook voorwaarden bij een aanvraag. We spreken wat af, bezoeken later de hulpvrager nogmaals en dan gaan we kijken of we dat kunnen matchen met een vrijwilliger of vrijwilligersgroep.”

“Hoe kan je zo leven?”

Tijdens een project met een collega heeft Eveline een persoon ontmoet die veel indruk op haar heeft gemaakt. Tijdens een bezoek liepen ze een enorm rommelig huis binnen. “ Ik vroeg mezelf af hoe je hier nou kunt leven. De slaapkamer stond helemaal vol, ze rookte enorm veel. Ze ondernam zelf geen actie in alles wat ze moest doen dus er liepen een aantal scholieren rond die begonnen met opruimen en ze bleef zelf gewoon zitten. Toen dacht ik dit is jouw project, waarom blijf je zitten?” Dat riep wel vragen bij Eveline op: Wat zou er gebeurd zijn, wat speelt hier en wat is het leven van deze persoon? “Toen heb ik een kort praatje met haar gemaakt. Ik vroeg waar ze vandaan komt en wat ze allemaal doet. Ik probeerde op haar pad terecht te komen en haar te begrijpen.”

De vrouw was niet erg spraakzaam maar Eveline kwam er wel achter dat ze een erg traumatisch verleden had, dit speelt volgens Eveline vaak een grote rol. Na een bezoek of de volgende dag praat ze erover met haar collega’s. Er blijkt dan dat er ontzettend veel mensen die zo leven en misschien wel zo blijven leven.

Zelf verantwoordelijk

Het mooiste vond Eveline dat ze zelf als projectbegeleider op pad mocht. “Ik mocht van begin tot eind zelf de boel oppakken. Natuurlijk krijg je nog wel wat hulp als je dat nodig hebt, maar je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk.” Dat gaf Eveline een goed gevoel. “In het begin denk je aan alles wat je nog moet regelen en het onder controle moet krijgen. Uiteindelijk behaal je het doel. Het doel om de mensen samen te brengen. Nog gaver is dat ze dan zelfs nog verder gaan met het project dat ik heb opgezet.”

Jong Present Trainee Eveline MDT

Eveline voor en na Present

Eveline begon aan het stage en trainee als ‘afwachtend’ en ‘kijken hoe het gaat’. Ze vertelt: “Naarmate je meer verantwoordelijkheden krijgt en je zelf dingen gaat oppakken, rol je er vanzelf mooi in. Je gaat groeien en je gaat je ontwikkelen in je valkuilen en talenten en dat is fantastisch mooi. Dus uiteindelijk ben ik met een heel tevreden gevoel weer weg gegaan.” Daarnaast vertelt Eveline dat ze door Present veel inzicht heeft gekregen. “Je komt bij mensen thuis en je verwacht niet wat er bij iemand achter de deur allemaal gebeurt. Een kleine stukje aandacht geven doet al ontzettend veel met die mensen.”

Momenteel doet Eveline de minor GGZ-agoog. Daarmee gaat ze de psychische kant kant op. “Dit wil ik graag afronden en dan door studeren om als leidinggevende aan de slag te gaan. Dat lijkt me nog toffer!” Alles wat Eveline bij Present heeft geleerd, neemt ze mee om haar droom te bereiken. “We werkten veel samen bij Present, bereikten samen het doel, dat neem ik zeker mee.”

Kijk je nog anders naar de stad?

“Ik loop niet per se anders door de stad heen. Ik had altijd wel het idee dat achter ieder persoon een verhaal schuilt. Als je iemand met een bierblikje ziet lopen, dan doet hij of zij dat niet voor niets. Die persoon kan dan een traumatische ervaring hebben gehad en dat wat er gebeurd willen verdoven. Dat kan van alles zijn en verschilt natuurlijk per persoon.” Eveline vindt het bijzonder als ze door gesprek aan te gaan, juist door iemand heen kan prikken. “Zonder vooroordelen de kern van een persoon te ontdekken, dat is mooi!” Eveline denkt dan direct na wat die persoon nodig heeft, zodat ze hopelijk de situatie zoals het nu is kan helpen voorkomen in de toekomst.

Present verrijkt

“Het kán zijn dat je je bijbaan moet opzeggen meer bij Present aan de slag te kunnen gaan. Maar je haalt méér verrijking uit Present. Je leert contact te maken en houden met mensen, je doelen te ontwikkelen, jezelf ontwikkelen. Je bent nu nog jong en je kan je nu nog ontwikkelen. Dit is goed voor jezelf en de samenleving.”

Samenwerken

Eveline is trots op de samenwerking die ze heeft gehad. “Dat brengt een glimlach op m’n gezicht. Daar krijg je gewoon energie van. Ik vond ook eigenlijk niks stom. Ik heb dan maar slechts een half jaar bij Present gelopen. Maar voor de twee dagen in de week voor een half jaar, was het altijd leuk om naartoe te gaan.”

Jong Present Trainee Eveline MDT