Skip to main content

Alejandro droomt over spreken en coachen

In de zomer van afgelopen jaar had hij nog nooit van het traineeship van Jong Present gehoord. Daar kwam verandering in toen Alejandro op zijn werk, bij een strandtent in Scheveningen, een oud klasgenoot tegenkwam die bij Present werkte. “We kwamen aan de praat over Present en ik ben er eens een bakkie gaan doen. Het klikte meteen!” Alejandro, 26 jaar, is een gezellige, sociale jongen met een vlotte babbel. Hij heeft veel meegemaakt in zijn jeugd en dit heeft hem gevormd tot wie hij nu is. Hij heeft de droom om ooit als motivatiecoach op een podium te staan. Door Present is hij begonnen met het volgen van zijn passie. In deze blog vertellen we hoe Alejandro met Present in aanraking is gekomen, wat dat met hem deed en hoe hij het ervaren heeft.

Waarom Present?

Horeca vond hij altijd leuk, maar voornamelijk omdat hij hier z’n sociale talenten kwijt kon. “Ik vind het leuk om met mensen in contact te komen. Maar werken in de horeca is niet mijn passie. Mijn passie is spreken, praten, mensen helpen en er voor mensen zijn.” Alejandro vindt het bijzonder dat Present een brug kan slaan tussen mensen die hulp nodig hebben en tussen hen die hulp willen geven. “En dit past weer goed bij mij, het lijkt me erg gaaf om jongeren te coachen.” Volgens hem biedt Present hem met deze traineeship een opening om zijn droom te kunnen verwezenlijken.

Vrijwilligerswerk

Voordat Alejandro bij Present begon, deed hij al eerder vrijwilligerswerk. Hij hielp mensen bij hun schulden en ordenen van financiën. Hij vindt het heel belangrijk dat je verstandig met je geld omgaat. “Dit vanuit mijn verleden, want ik ben geadopteerd. Ik ben geadopteerd omdat de financiën niet helemaal juist waren. En hier in Nederland was het ook niet helemaal juist, bij m’n ouders. En ik weet nu, nu ik wat ouder ben, dat het best wel belangrijk is om je financiën op orde te hebben.”

Uiteindelijk heeft hij dat werk niet heel lang volgehouden. “Je moet iemand anders z’n schulden niet meenemen naar je eigen huis. Dus dat je de brieven te persoonlijk neemt en het te moeilijk voor je wordt. Dat werd voor mij toen wel te veel.” Alejandro besloot wat tijd voor zichzelf te nemen. Hij had veel geleerd tijdens dit werk en kon dit goed gebruiken in zijn toekomst. “En uiteindelijk ben ik dus gestopt daar, maar vrijwilligerswerk heeft mij altijd aangetrokken omdat je iets vrijwilligs doet. En dat geven gewoon heel erg belangrijk is.” Alejandro is christelijk en is gedoopt. “Vanuit het geloof weet ik dat het geven van je tienden, ook het geven van jouw tienden uren kan zijn. Dus het geven je vrije tijd. Zo kan het ook. En dat levert je gewoon hartstikke mooi werk op.”

Minder grijs en grauw

Present kwam op zijn pad en dat is natuurlijk een heel ander en nieuw project. “Ja, waarom werkt het dan wel bij Present? Het voelt vertrouwd als je je klasgenoot tegenkomt die ook al een traineeship heeft gedaan. Daarnaast heb ik een heel leuk gesprek gehad met mij coördinator; het klikte goed tussen ons. Daarnaast was Present was wat minder grijs dan het andere vrijwilligerswerk.” En uiteindelijk deed hij ook veel leuke trainingen, waarbij hij ook andere jonge mensen tegenkwam. “Toen dacht ik dit is wel een mooi project want ze willen niet alleen de oudjes geven, ze doen het ook voor de jongeren. En ze willen ervoor zorgen dat je ook persoonlijk groeit. En de dingen die je leert kan je meenemen in je eigen ervaringen bij Present.”

Wow-moment

Tijdens een project die we deden in samenwerking met een school, bakten we koekjes voor ouderen. “Samen met studenten van die school gingen we dan samen naar dementerende ouderen om koekjes te bakken en gewoon samen te zijn.” Toen Alejandro binnen kwam, was alles al netjes voorbereid, alles stond klaar en ze konden zo aan de slag. “Het was vooral ook leuk om even lekker een praatje te maken met de opa’s en oma’s.” Hij vroeg ze: “Jullie zijn al wat ouder en hebben wat meer levenservaring. Welk advies zouden jullie een jonge gozer als ik geven?” Toen antwoordde iemand: “Geniet, geniet zolang het nog kan. Later als je oud bent en moe, dan wil je niks meer doen. Nu heb je nog energie: ga ervoor!”

Een ander zei: “Als jij bakker bent, kijk dan niet te veel naar wat anderen doen. Focus je op het bakken van brood.” Daarmee bedoelde de man: ga niet alles doen, maar specialiseer je en geniet! “Dat is eigenlijk een van mijn mooiste momenten omdat dat het wijze advies was, wat ik net nodig had. Dat was wel een wow-moment voor mij.”

Jong Present Trainee Alejandro MDT
Achter de schermen bij het interview van Alejandro Li – Jong Present trainee

Anderen inspireren

“Voor grote groepen spreken en ze coachen, dat is mijn doel.” Hij heeft als rolmodel Tony Robbins in z’n hoofd, een Amerikaanse coach, spreker en schrijver. Robbins inspireert en coacht veel mensen. “Die kant zou ik wel op willen,” zegt Alejandro overtuigd.

Het voelt vertrouwd

Ook het team van Present voelde voor Alejandro vertrouwd. “Door het team, wordt Present gemaakt. We hebben echt een heel leuk team.” Daarnaast kon Alejandro zich ontwikkelen in het gestructureerd doen van projecten. “Het doen van een project helpt mij echt verder. Ik besteedde soms wel eens veel tijd aan het maken van een hele mooie presentatie, maar er was helemaal geen presentatie nodig.” Alejandro leerde hiervan dat je met meer structuur en communicatie je weet waar je wél aan moet en kan werken. “Met verloop van tijd leerde ik ook dat feedback niet altijd negatief hoeft te zijn en dat ik er zelf ook echt wel wat mee kon.”

Groepenbegeleider

Bij Present is Alejandro voornamelijk bezig als projectbegeleider en groepenbegeleider. Groepen- of projectbegeleider houdt eigenlijk in dat je verantwoordelijk bent voor een groep, klein of groot, en dat je zorgt dat zij het naar hun zin hebben. Daarnaast probeert hij de groepen uit te leggen waarom hij bij Present zit en wat dat voor hem betekent. “Ik geloof dat Present iets heel moois is, je leert hier écht iets geven. Je geeft iets aan andere mensen; je tijd en je aandacht.” Ook traint en ontwikkelt hij zichzelf. “Ik ben nu 2,5 maand trainee en heb al drie cursussen gevolgd, zoals pitchen en presenteren. Ik vind het mooi aan Present dat je jezelf kan ontwikkelen en dat zij de helpende hand bieden.” Alejandro vindt het ook leuk dat Present geen grijs grauwe stichting is waar alleen maar oudjes rondlopen. “Er zijn ook veel jonge mensen.” 

Trots

“Ik heb geleerd: hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. En ik ben trots dat Present dit ook probeert door te geven aan de maatschappij. Uit ervaring heb ik geleerd dat dit echt klopt: als ik wat gaf, dan kreeg ik het ook weer terug. En ik geloof dat de wereld gewoon zo werkt. Ik geef mijn tijd en energie aan Present en weet ik dat Present weer energie in mij geeft door bijvoorbeeld trainingen te geven.”

“Ook merk ik vaak iets terug te kijken in de vorm van een glimlach. Het doet wat met je als je een hele leuke dag jouw energie en tijd geeft aan een groep en die groep komt uiteindelijk naar je toe en zegt: ‘Nou top bedankt, dit was echt een hele leuke ervaring en we willen dit wel vaker doen’ . Als mens zijnde doet dat wat met je, waar je gewoon echt trots op mag zijn.”

Jong Present Trainee Alejandro MDT