Skip to main content

Simone zocht en vond uitdaging bij Jong Present

“Ik wil uitdaging, ik wil iets met mensen doen.” Nadat ze haar bachelor had afgerond, had Simone behoefte aan een jaar oriëntatie. Ze begon met een bijbaan in administratief werk, het was leuk maar ik wilde meer leren, meer van betekenis zijn. Via Instagram kwam Simone de vacature Traineeship Jong Present tegen. Ze solliciteerde en kon al snel beginnen.

Simone (24) is een leuke, slimme meid die erg serieus en professioneel te werk gaat. Ze heeft haar studie Sociale Geografie afgerond en kwam hierna bij Present terecht. Ze combineerde haar traineeship met haar bijbaantje. Het werk bij Present beviel zo goed dat ze een later een aanbod kreeg van Present om daar te komen werken. Deze kon ze niet afslaan.

Organisatiemanagement

Simone was tijdens haar traineeship bezig met het matchen binnen projecten en het begeleiden van projecten. Het matchen houdt in dat wanneer er een aanvraag voor hulp binnenkomt, je passende vrijwilligers zoekt bij de vraag. “Daarnaast heb ik geholpen met het opzetten van de zomerpakkettenactie en ervoor gezorgd dat het goed verliep. Ik had wat ervaring in organisatie door mijn studentenvereniging maar niet zoals het bij Present gaat natuurlijk.” Ook heeft ze nog geholpen met het werven van nieuwe trainees en leerde hoe en waar je een vacature bijvoorbeeld uitzet.

Leerervaringen

“Ik leerde organisatorisch samen te werken met verschillende partijen, zoals vrijwilligers, hulpverleners, -ontvangers of sociale organisaties. Ik kreeg een beter gevoel van wat elke groep nodig had en leerde daarop inspelen of afstemmen. Daarnaast leer je communiceren, bellen, mailen en denken in oplossingen. Eerder zou ik zeggen ‘oh help dit gaat niet werken, dit project moet stoppen’. Maar nu ben ik oplossingsgericht gaan denken, sneller gaan denken en het project alsnog laten slagen. Dat heb ik vooral geleerd doordat ik anderen uit m’n team zag doen en werken.”

Van benarde situaties naar dankbaarheid

“Ik vind toch het mooist dat het project dat je zelf hebt geregeld, begint te lopen en dat de hulpontvanger dan zo dankbaar is.” Dat heeft Simone echt ervaren als een wow-moment. Ze zag hulpvragende in zulke benarde situaties zitten en vroeg zich dan af hoe zij zich zou voelen als ze in die situatie zat. “Iemand kan zo blij zijn met deze hulp van vrijwilligers. Die hulpontvanger is dan zo dankbaar en staat nog zo blij in het leven. Ik weet niet of ik nog kan lachen als ik in zo’n situatie zou zitten. Dat zijn momenten die me bij blijven, dat de hulpontvanger zo blij en gelukkig is.”

Waar ben je trots op?

Zo bescheiden als Simone is, antwoordt ze op die vraag: “Ik ben trots op het werk dat Present doet.” Ze moet vaak uitleggen wat het precies is en wat we met Present doen. “Maar het is wel echt betekenisvol werk en verandert het leven van mensen”, benadrukt ze. “Soms is het een klein gebaar en het hoeft ook niet groot te zijn. Maar juist ook in die kleine dingen kan je veel voor die mensen betekenen. Ik vind het een hele mooie missie van Present en daar ben ik trots op.”

Jong Present Trainee Simone MDT


Totaalpakket

“Ik denk dat Present de ideale omgeving is om én jezelf te ontwikkelen maar daarnaast zie je ook veel van organisaties en je omgeving. Dus het is echt breed. Je leert omgaan met mensen die anders zijn dan jij. Je leert over jezelf en je krijgt trainingen.” Simone ziet Jong Present als een mooi totaalpakket waarbij je veel leert en je ook nog eens inzet voor anderen. Het geeft haar extra veel voldoening om samen naar zo’n mooi doel te werken. “Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligers. Je kan ze laten inzien hoe leuk het is om iets voor anderen te doen.”

Een dag uit het leven van Simone

Simone was trainee voor 16 uur in de week, dus twee dagen in de week. Deze twee dagen bracht ze voornamelijk door op kantoor. “Ik ben in totaal zo’n 4 maanden trainee geweest en toen liep dit over in een baan. Als ik op het kantoor aan het werk was, deed ik veel communicatieve werkzaamheden. Ik had contact met hulpverleners, via telefoon of mail. Daarnaast organiseerde ik projecten en af en toe begeleidde ik deze ook. Dat begeleiden was ook wel eens in het weekend, maar de gemaakte uren vallen ook gewoon onder de trainee-uren.” Wat dat betreft vond Simone het werk flexibel. Ze zat namelijk niet twee keer 9 uur in de week op kantoor.

Van trainee naar baan

“Ik begon als trainee en dat beviel hartstikke goed. Zij waren blij met mij en ik vond het leuk.” Er kwam een plek vrij binnen Present en Simone mocht in dienst komen als Junior Project Coördinator. Ze hield daarbij veel dezelfde als dat ze had als trainee. Simone is zelf erg blij met hoe het gelopen is. “Ik kan me hier voorlopig nog veel blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld bepaalde dingen oppakken die ik als trainee niet deed.”

Bijzondere ontmoeting

Simone is wel anders gaan kijken naar haar omgeving. “Je weet wat er achter de deuren afspeelt. Automatisch verruimt dat je blik en heb je meer inzicht in de soorten mensen en de wijken. Tijdens een van de eerste projecten die ik begeleidde als trainee, blijft één vrouw me echt bij. Haar huis was heel rommelig, haar tv stond constant aan; het was één grote chaos. Ze was anders dan ik en anders dan anderen die ik kende. Ze benadrukte dat ze erg blij was dat we er waren en ze wilde zelfs soep voor ons maken.” Simone vertelt dat het heel confronterend was, omdat de vrouw in dezelfde wijk woonde als zij. “Die vrouw woont een paar straten van me vandaan. Ik heb het zo goed en zij zit in een hele andere situatie. Het contrast is heel duidelijk.”

Jong Present Trainee Simone MDT