Skip to main content

in het Onderwijs

Jong Present zijn met jouw school? Dat kan! Op verschillende plekken in het land bieden wij een maatschappelijke diensttijd aan in samenwerking met onderwijsinstellingen. Ook jullie leerlingen kunnen het verschil maken en tegelijkertijd meer over de samenleving leren.

Aan de slag
bij iemand thuis

Als klas je inzetten
voor een ander

Goede gesprekken en leuke activiteiten

MDT van Jong Present

Jong Present is het maatschappelijke diensttijd programma van Stichting Present. Sinds 2021 kan dit ook in samenwerking met een school. Jongeren kunnen zich opgeven voor het traject via school. Dit bestaat uit een inzet van minimaal 80 uur waarin ze een gevarieerd aanbod krijgen van trainingen, reflectie en praktische en sociale projecten. Bijvoorbeeld de tuin opknappen van iemand die dat zelf niet meer kan, voedselpakketten in elkaar zetten bij de voedselbank of raamtekeningen maken bij een verzorgingshuis. Zo ontmoeten ze de ander, ontwikkelen zichzelf en ontdekken ze de maatschappij.

Via Jong Present in het Onderwijs komen jongeren in contact met andere culturen en leeftijdsgroepen. Ze leren hun kwaliteiten kennen en hoe zij kunnen bijdragen aan de samenleving. Zo draagt MDT bij aan burgerschapsontwikkeling en loopbaanoriëntatie.

Voor wie is Jong Present in het Onderwijs?

Leerlingen tussen de 12 en 30 jaar

Onderwijsinstellingen die hun leerlingen meer van de maatschappij willen laten ervaren

Wie gingen je voor?

 • “Ik heb geleerd dat het erg gewaardeerd wordt wat je doet voor anderen.”

  Deelnemer Jong Present in het Onderwijs
 • “Ik heb geleerd dat ik best veel talenten heb die ik zelf niet zo snel zou benoemen”

  Deelnemer Jong Present in het Onderwijs
 • “Ik heb geleerd met verschillende doelgroepen te communiceren. Bij ieder persoon doe je dit op een andere manier en dat is mij gelukt.”

  Deelnemer Jong Present in het Onderwijs
 • “Ik geloofde eigenlijk niet dat mensen hier in de buurt zo leefden. Dit soort dingen zie je vaak alleen op tv.”

  Deelnemer Jong Present in het Onderwijs

Hoe kan zo’n traject eruit zien?

(Elk traject is anders, onderstaand traject is een voorbeeld)

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk? Bekijk de vragen hieronder! Staat je vraag er niet tussen of wil graag persoonlijk contact? Dat kan zeker! Vraag dan hier een terugbelverzoek aan.

Voor wie is Jong Present in het Onderwijs bedoeld?

Jong Present in het Onderwijs is bedoeld voor jongeren die vanuit hun onderwijsinstelling vorm willen geven aan iets doen voor een ander.

Hoe moet ik mij aanmelden?

Een school kiest er voor om Jong Present aan te bieden aan hun scholieren of studenten. Leerlingen die mee willen doen, kunnen zich dan via hun eigen onderwijsinstelling aanmelden. 

Nog geen Jong Present op jouw school, maar wil je dat wel? Neem contact met ons op om dit te bespreken.

Hoe ziet het Jong Present in het Onderwijs programma er uit?

Elk traject is anders: samen met de begeleiders van school stellen we een programma samen dat past bij de groep van school die meedoet. Er zijn twee vaste onderdelen. Ten eerste workshops, bijvoorbeeld gericht op persoonlijke ontwikkeling of over armoede. Ten tweede het uitvoeren van projecten bij mensen die geen netwerk, geld of gezondheid hebben. Bijvoorbeeld het opknappen van de tuin van iemand die dit niet meer kan, iemand helpen verhuizen of een middag meewerken in de vrouwenopvang.

Wat is de Maatschappelijke Diensttijd (MDT)?

Jong Present in het Onderwijs is een MDT programma – een maatschappelijke diensttijd. Dat is een landelijk programma waarbij jongeren in een traject van minstens 80 uur hun talenten ontdekken en tegelijkertijd iets goeds doen voor de samenleving. Kijk op https://www.doemeemetmdt.nl/ voor meer informatie over MDT. Voor meer informatie over MDT in het onderwijs kijk op https://organisaties.doemeemetmdt.nl/sectoren/onderwijs

Wat kost Jong Present in het Onderwijs en wie betaalt het?

Dit programma rondom burgerschapsvorming, waarbij jongeren meerdere weken in kleine groepen bij veel verschillende hulpontvangers aan de slag gaan, kost veel tijd om te realiseren.

Jong Present in het Onderwijs is een MDT programma. Dit betekent dat Stichting Present voor het uitvoeren van het traject voor een deel subsidie heeft ontvangen. Wel vragen we de school een bijdrage te doen voor de cofinanciering.

Wat als ik wel een burgerschapsprogramma wil op mijn onderwijsinstelling maar 80 uur per leerling te veel is?

Als Stichting Present hebben wij ook burgerschapsprogramma’s gericht op 1 dag. Meedenken met de invulling van jullie Maatschappelijke Stages kan ook. 

Daarnaast heeft MDT sinds kort ook MDT kort trajecten voor onderwijsinstellingen. Die zijn tussen de 30 en 50 uur. Opties genoeg: we denken graag met je mee.

Iets voor jouw school

Wil je meer informatie? Interesse om Jong Present aan te bieden op jouw school?
Neem dan contact met ons op.

Interesse? Wil je meer weten?

Neem contact met ons op om Jong Present in het Onderwijs te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden.

"*" indicates required fields

Naam*
We nemen graag contact met je op over Present Onderwijs
This field is for validation purposes and should be left unchanged.