Skip to main content

Niki koos voor Jong Present en het opende haar ogen

“Je komt zo bij veel verschillende mensen achter de deur. Het heeft mijn ogen geopend. Zonder dat iemand het weet, zoals vrienden, familie, kan er heel veel aan de hand zijn.”

Niki heeft veel gedaan tijdens haar traineeship bij Jong Present. Ze volgde cursussen, workshops en werkte met een werkboek met opdrachten, vragen en leerdoelen zoals ‘Wat wil je bereiken?’. Ze vertelt: “We leerden meer over wat Present is en doet, we volgden de DISC-cursus over de diverse vormen van samenwerken en de cursus LinkedIn & arbeidsmarkt. Daarnaast ging ik in mijn traineeship aan de slag met diverse projecten en ging ik overleggen met collega’s, bellen met instanties en ik ontmoette heel veel mensen.”

Niki heeft zich tijdens haar traineeship ontwikkeld in coördineren, leidinggeven en persoonlijk leiderschap.

Over haar activiteiten vertelt ze graag meer: Niki heeft geholpen bij een projectenmarathon en gaf leiding over het project Zomerpakketten. Bij dat laatste project delen ze pakketten uit aan gezinnen die het niet heel breed hebben en in de vakantie niet veel leuke dingen kunnen doen. Bij Present hebben ze bedrijven gebeld met het plan om voor zoveel mogelijk mensen een pakket samen te stellen. Zo heeft Concordia, een filmhuis in Enschede, kaartjes gegeven zodat hele gezinnen naar de film konden met elkaar. Spelletjeswinkels hebben spelletjes gegeven en knutselwerkjes, potloden, stiften en papier. Op deze manier hebben ze van alles bij elkaar gesprokkeld, met als resultaat: tussen de 90 en 120 dozen voor gezinnen die het goed kunnen gebruiken.

“Ik leerde tijdens dit hele project om creatief te denken.”

Niki vertelt: “We konden echt tegen een muur aanlopen. We hebben mensen gebeld maar we kwamen er niet door. En dan konden we nieuwe oplossingen vinden. Soms werd je doorverbonden als je belde, maar als je dan ergens naartoe gaat en je legt uit wat je doet en vraagt of je langs kan komen dan krijg je meer voor elkaar. Ze kunnen ook makkelijker vragen stellen als je langs gaat. Ik vond het in het begin spannend om te bellen. Nadat ik vier keer had gebeld per dag, ging het soepel en automatisch. Ik had geen belangst, maar wilde liever appen met mensen. Nu vind ik het helemaal niet erg om te bellen.”

Naast het project Zomerpakketten heeft ze ook meegeholpen bij het maken van vlogs over de projectenmarathon. Hierbij gingen gedurende 15 dagen kleine groepjes vrijwilligers aan de slag in praktische projecten. Bijvoorbeeld een tuin opknappen, een woning opruimen of iets anders. Tegelijkertijd ontstaan dan mooie ontmoetingen met kwetsbare stadsgenoten. Present Enschede bestond destijds 15 jaar. Elke dag ging Niki en een andere trainee een vlog maken over de projecten. Soms samen, soms alleen. De marathon was een samenwerking met bedrijven, studentenverenigingen en studieverenigingen. Stichting Present staat voor ontmoetingen en dus interviewde ze de projectgroepen over hun ervaring. Zo hebben ze 16 dagen achter elkaar gezien hoe mensen met elkaar omgingen en hoorden ze mooie gesprekken.

In het half jaar van haar traineeship heeft Niki veel geleerd.

“Een mooie tijd die je doormaakt om te ontdekken wat wil ik en wat past bij mij en wat wil ik in het leven.”