Skip to main content

Yohan zat ooit zelf aan de hulpbehoevende kant

“Voor ik bij Stichting Present aan de slag ging, was ik werkloos en was ik een alleenstaande huisvader. Ik was alles kwijt geraakt in mijn leven, dat was een hele moeilijke periode in mijn leven. Toen ik in contact kwam met Stichting Present, woonde ik in begeleide woonvorm.” Daar kwam de voormalige coördinator kwam naar Yohan toe en vroeg: “Wil je niet eens een keer komen helpen bij Present?” Dat leek Yohan wel wat. Hij is toen bij Present aan de slag gegaan en zegt het zelf: “Ik heb daar een waanzinnig mooie tijd gehad.”


Yohan, destijds 27 jaar, begon als Jong Present trainee en deed voornamelijk praktische klussen, zoals vloeren leggen, schilderen, tuintjes opknappen. Er kwamen voor hem steeds meer taken bij omdat ze zagen dat hij meer kwaliteiten had. Soms mocht hij dan ook een groep aansturen. Want deze praktische klussen deden ze vaak samen met anderen zoals groepjes kinderen of mensen uit de kerk. “Ook heb ik nog geholpen om nieuwe mensen te werven voor het traineeship en heb ik ontdekt dat ik iets met powerpoint kan,” zei Yohan lachend. “Daarnaast heb ik ook nog meegedacht over nieuwe projecten, oftewel klusjesman plus.” Yohan bloeide op van het helpen van anderen: “De projecten waren prachtig om te doen. Het gaf me heel veel energie!”

Veel dankbaarheid ontvangen

“Tijdens de moeilijke periode uit mijn leven heb ik een mevrouw geholpen. Ze moest verhuizen, maar het nieuwe huis moest eerst geschilderd worden. De vrouw zat zelf in een rolstoel en het huis was best verwaarloosd.” Yohan is toen direct aan de slag gegaan. Daarbij liepen ze tegen best wat dingen aan en moest veel gebeld en geregeld worden. “We hadden nog meer meer mensen nodig die wilden helpen. Uiteindelijk hebben we met vrienden haar nieuwe huis opgeknapt en hebben haar samen kunnen verhuizen.” Yohan vertelt ook dat hij in die periode enorm veel dankbaarheid van die vrouw heeft ontvangen. “En dat heeft me wel echt geraakt en veel energie gegeven. Dat is het moment geweest dat ik wist dat ik hier iets mee wilde gaan doen.”

“Ooit zat ik zelf aan die kant”

Later is Yohan op het pad gekomen van ervaringsdeskundigen. “Dat doe ik nu dan ook. Ik kan hiervoor mijn eigen nare ervaringen inzetten om anderen te helpen.” Yohan benoemt dat hij dat ook eigenlijk bij Stichting Present deed als trainee. “Ik zat namelijk zelf ooit aan die kant, ik was iemand die heel veel hulp nodig had. Door hen te helpen ben ik zelf ook geholpen. Daaruit heb ik kunnen halen wie ik eigenlijk ben, wat mijn kwaliteiten zijn naast dat ik heel erg handig ben.” Yohan is er wel achter gekomen dat hij dit werk heel graag zou willen blijven doen, maar dan ook wel echt met het menselijk contact. “En dat heb ik heb wel echt ontdekt bij Stichting Present. Ook heb ik ontdekt dat ik daar echt goed in ben.”

Jong Present Trainee Yohan MDT

Veel lachen en oefenen

De trainingen bij Present vond Yohan heel leerzaam. “Ik vond ze ook heel erg leuk. Zo herinner ik me nog dat we leerden om te pitchen.” Dit was de training die hem het meeste bijbleef. Hier leer je om heel kort en krachtig je verhaal te doen binnen een bepaalde tijd. “Dat ging met heel erg veel lachen en oefenen en uiteindelijk lukte het ons allemaal. Dat was wel echt het mooiste.”

Een dag Present van Yohan

Yohan was voor ongeveer 20 uur per week trainee. De uren waren flexibel omdat er soms minder aanvragen waren. “Dat betekent dat er niet zo veel mensen in de moeilijkheden zitten”, zei Yohan positief. Hij bracht het meeste van zijn tijd klussend op locatie door. Er kwamen vaak meerdere klussen binnen waardoor hij kon kiezen welke het beste bij hem paste. Ook kwamen ze met collega’s van Present twee of drie keer in de week bij elkaar, tijdens bijvoorbeeld de lunch. “We spraken dan projecten door van afgelopen weken. Je kon laten weten of je ergens tegenaan liep, hulp nodig had of wat meer uitdaging wilde.” Yohan gaf hierbij aan dat hij niet goed was met computers. “Ze hebben erg veel tijd vrijgemaakt om mij dat te leren” Dit, en brainstormen voor nieuwe ideeën en projecten, deed hij op het kantoor.

Yohan voor Present en Yohan na Present

“Daar zit een wereld van verschil tussen. De Yohan voor de trainee had veel aan z’n hoofd en was heel erg op zoek naar wie hij nu eigenlijk was. De Yohan die ik nu ben, na de trainee, staat heel sterk in z’n schoenen. Weet waar z’n krachten liggen, ontdekt heeft wie hij is en waar hij heen wil. Dat klinkt heel goed.. En het voelt nog beter!”

Yohan vond het lastig om iets te noemen waar hij het meest trots op was als Jong Present Trainee. “Ik ben denk ik het meest trots op dat ik mee heb gedaanDat ik deze ervaring echt heb mogen meemaken. Ik kan ook niet echt kiezen tussen alle mooie herinneringen die ik eraan heb overgehouden, dat zijn er zo veel.” Yohan is gewoon trots op de gehele ervaring, én terecht!

De droom

Mijn droom is om ervaringswerker te worden met mensen die het om allerlei omstandigheden heel erg moeilijk hebben of psychische klachten hebben. Die mensen wil ik heel erg graag mensen helpen, dat is waar mijn hart ligt. Ik weet hoe het voelt, ik herken de gevoelens. Het liefste wil ik die mensen bijstaan en ook te laten voelen hoe t het is om te lachen en wat leuks mee te maken. Ze bij te staan op moeilijke momenten en ze desnoods daar doorheen te krijgen.

Jong Present Trainee Yohan MDT