Skip to main content

Julia leerde uit haar comfortzone te stappen

Julia ’t Hart (22) is 2e-jaars student toegepaste psychologie en startte in februari als MDT-trainee bij Present Maassluis. “Als je kwetsbare mensen ontmoet en ziet dat ze helemaal opleven als je iets voor hen doet; dat is zo bijzonder.”

Hier kreeg ze de mogelijkheid om heel verschillende klussen op te pakken. Zo organiseerde ze samen met het Leger des Heils een high tea en was ze betrokken bij het matchen van vrijwilligers met hulpvragers. Hiervoor ging ze samen met vrijwilligers op huisbezoek: kennismaken met iemand die hulp nodig heeft en kijken wat de hulpvraag precies is. Vervolgens koppelde ze hier een geschikte vrijwilliger aan. Verder hield ze zich met communicatie bezig: het schrijven van blogs voor social media, het ontwerpen van flyers en het maken van filmpjes over Present.

Het was een ontzettend leerzame tijd voor Julia. “Ik heb geleerd om me uit te spreken en alles te vertellen waar ik tegenaan loop. De kracht van woorden heb ik hier leren ontdekken. Binnen het team is hier ook veel ruimte voor, om je positief uit te laten richting bijvoorbeeld vrijwilligers.”

Comfortzone
Julia werd niet als stagiair gezien, maar als volwaardige collega. “Ik mocht mijn eigen draai aan dingen geven. Ik heb mijzelf hierdoor echt kunnen ontwikkelen. Het hielp om uit mijn comfortzone te stappen. Normaal was ik niet zo snel met het plegen van telefoontjes, maar nu doe ik dat dagelijks. Ik ben nu gewoon van: bam, ik pak de telefoon en we gaan het regelen.”

Julia leerde ook nieuwe doelgroepen kennen, bijvoorbeeld kwetsbare mensen. “Vanuit mijn studie kijk je ‘vanuit de boeken’ naar mensen, maar je hebt er nog geen beeld bij.” Bij Present kwam ze met hen in aanraking en kon ze wat voor hen betekenen. “Als je kwetsbare mensen ontmoet en ziet dat ze helemaal opleven als je iets voor hen doet, dat is zo bijzonder.”

Positieve wereld
Dat Present Maassluis werkt aan een positieve wereld en het verschil wil maken, sluit mooi aan bij wie Julia wil zijn. “Ik ben opgegroeid met ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.’ Hier kwam dat helemaal tot uiting. Dat ik iets goeds mag doen voor deze mensen. Dit zat al in me en daar wil ik altijd mee doorgaan.”

De samenwerking is aan beide kanten zo goed bevallen dat Julia blijft. Ze is inmiddels junior-coördinator, communicatieondersteuner en websitebeheerder, hiernaast zet ze haar studie voort. Julia is erg blij met deze kans en de verantwoordelijkheid die ze krijgt. “Tijdens de vakantie mag ik mijn collega’s waarnemen. Mooi om te merken dat ze vertrouwen in me hebben.”

Julia kan een traineeship bij Present aanbevelen als je iets met mensen wilt doen en je eigen stad beter wilt leren kennen. Sowieso gunt ze iedereen de ervaring van het zich inzetten voor een kwetsbaar persoon. “Iets doen voor een ander, daar word je een gelukkiger mens van.”