Skip to main content

“Ik was eigenlijk direct overtuigd” – Tessa

“Ik wilde altijd al graag vrijwilligerswerk doen, maar wist niet precies hoe.” Via de maatschappijlerares van haar middelbare school kwam Tessa (17) bij Present terecht. “Ik was eigenlijk direct overtuigd!” Ze mailde naar Present en kon eigenlijk direct op gesprek komen. “Via Present kreeg ik de kans om iets voor andere te doen op een manier waardoor ik echt het gevoel had dat ik iets toevoegde”, vertelde Tessa enthousiast.

Taken van Tessa: waaronder matchen zoeken

“Samen met mijn collega zochten we de hulpontvangers en vrijwilligers bij elkaar. Ik heb hiervoor veel mailtjes gestuurd en ontvangen, reclame gemaakt voor de projecten en ben bijvoorbeeld ook nog naar een ontwerper geweest om flyers te laten maken. Ik heb dus op die manier best wel veel geleerd over organiseren en communiceren.

Daarnaast heeft Tessa het kerstengelproject gedaan bij Present. Hierbij koppelde ze ook mensen met elkaar. “Met kerst zijn nog te veel mensen alleen”, constateerde ze. “Iedereen is dan eigenlijk wel op zoek naar gezelligheid. Vrijwilligers konden zich opgeven om in contact te komen met eenzame mensen. Ze lieten weten of ze op de koffie willen gaan, een uitje met ze wilden doen of gewoon een kaartje wilden sturen. Wij matchten de vrijwilligers dan met eenzame mensen die behoefte hadden aan een kaartje, bezoek of dagje weg.” Tessa vertelt dat alle kleine beetjes hierbij hielpen. Volgens haar waren er ook mensen die een heel winterpakket hadden gemaakt voor hulpbehoevenden. Tessa’s moeder bakte bijvoorbeeld kniepertjes voor mensen met een beperking. “Het rook erg goed en ze waren er heel blij mee!”

Tessa voor de trainee en Tessa na de trainee

“Ik ben nog wel echt mezelf gebleven, dat moet ook wel vind ik. Ik ben alleen heel erg gegroeid in m’n denken, minder snel in m’n hoofd veroordelen over iemand hebben. Veel geleerd qua organiseren en qua formele manier contact hebben.” Tessa vertelt dat ze met volle aandacht bezig was om een ander te helpen. Voordat ze traineeship deed, ging het voornamelijk om haarzelf en dacht ze vanuit de ‘ik’. “Nu is dat minder, ik kijk maar naar wat anderen nodig hebben in plaats van wat ik zelf nodig hebt”.

Toren van papier & minister op bezoek

We vroegen Tessa naar de mooiste momenten in haar traineeship. “Omdat ik zelf niet echt de deur uitging en voornamelijk op kantoor zat, vond ik de trainingen erg leuk. Bij de DISC-training moesten we bijvoorbeeld een toren bouwen van papier om teamwork te versterken. Dat soort dingen zijn erg leuk en leerzaam.” Daarnaast werd ze, toen haar traineeship al was afgelopen, gevraagd om erbij te zijn toen minister Arie Slob langs kwam. “Ik vertelde wat ik allemaal gedaan had bij Present. Het was erg leuk dat mijn ervaring ertoe deed en hij oprecht geïnteresseerd was. Dat vond ik denk ik het leukste moment.”

Tessa als trainee bij Stichting Present


Iedereen heeft andere kwaliteiten

We hadden een training in Utrecht en ik weet nog dat ik bij de eerste groep zat. Alles was nog nieuw en we waren met een klein groepje van 9. We kregen eerst wat informatie over present, waar het logo voor stond, wat Jong Present nou was. Die DISC test hadden we thuis al ingevuld en toen we daar waren kregen we de resultaten. Je leert daarvan heel veel over jezelf en niet alleen over wat je kunt of wat je doet. Maar ook echt over wie je bent. Na de tijd was het vooral samenwerken en op een leuke manier ook leren hoe je dat het beste kunt doen. Vooral omdat iedereen anders is en andere kwaliteiten heeft.

Leren van twee kanten

“Iemand van 17 doet dit werk normaal gesproken niet. Ik ben ook echt gegroeid in dat jaar.” Tessa combineerde haar werk bij Present met haar profielwerkstuk. Voor haar profielwerkstuk moest ze veel verslagen maken en alles goed formuleren. “Dat deed heb ik bij Present ook. Ik heb toen tegelijkertijd van twee kanten, erg veel geleerd.”

“Over de maatschappij heb ik geleerd dat niet iedereen hetzelfde is. Ik had wel snel dat als iemand anders iets niet begrijpt, dat ik dacht ‘waarom begrijp je dat niet’. Ik ben er wel achter gekomen dat niet iedereen hetzelfde is en iedereen weer anders denkt. De samenleving is wel heel divers.”

Gewoon doen!

“Ik snap heel goed waarom anderen geïnteresseerd zijn in een trainee.” Daarop geeft Tessa advies: “En dan moet je het vooral gewoon doen. Waarom? Omdat je ervan leert, je helpt anderen en leert veel mensen kennen.” Ook geeft ze aan als er tijd en er een leuk project is, ze zeker weten nog een keer trainee zou worden bij Present.

Jong Present Trainee Tessa MDT