Skip to main content

Anna leerde bij Present uit haar bubbel te stappen

Anna Vuijst (16) zit in VWO-5 en doet bij Present Amsterdam mee aan het MDT-programma Jong Present. Een leerzame ervaring. “Ik denk dat ik er vaker bewust voor kies tijd te nemen voor mensen. Dat ik een andere bril op heb gezet en op een andere manier naar de wereld kijk.”

“Ik was een beetje klaar met school en wilde niet meer vijf dagen naar school. Ik vind het zo vervelend om een hele dag op school te zitten, altijd maar doen wat andere mensen van je verwachten en dingen leren die je in het dagelijks leven helemaal niet gebruikt. Ik wil zo graag leren waar het echt om draait. Ik vind het belangrijk dat het bij wat ik zeg, wat ik uitstraal, waar ik mee bezig ben in mijn leven, gaat om de kern. Ik denk dat het leven bedoeld is om er voor elkaar te zijn. Present is een plek waar je dat beter leert dan in de schoolbanken.”

Waardigheid
Anna heeft bij Present Amsterdam onder meer meegedaan aan projecten in een verzorgingshuis. Samen met andere vrijwilligers bezorgde ze de ouderen een fijne dag door samen muziek te maken en spelletjes met hen te spelen. Het raakte haar dat mensen een deel van hun waardigheid lijken te verliezen door de focus op wat ze wel of niet kunnen en niet op wie ze zijn. “Ik dacht: ach, deze mensen kunnen zoveel meer dan wij misschien denken. Ik vond het fijn om even bij hen te kunnen zitten en hen de tijd te gunnen die ze nodig hadden bij de bingo. Het voelde alsof ik heel even kon bijdragen aan hun waardigheid.”

Ook deed ze mee aan een klusmiddag, waarbij het pand van een goededoelenorganisatie werd geschilderd. Verder hielp ze mee bij een buitenspeeldag en werkte ze samen met de directeur aan een onderzoek naar hoe middelbare scholen beter bij Present betrokken kunnen worden. “Ik vond het heel leuk om met leeftijdgenoten bezig te zijn en te kijken hoe ik hen kan vertellen hoe bevrijdend en interessant het is om met deze maatschappelijke groepen bezig te zijn.”

Bubbel
Het traineeship heeft haar blikveld verruimd. “Ik heb bij Present geleerd hoeveel verschillende kanten van de maatschappij er zijn. Van sommige groepen wist ik echt niet af. Bijvoorbeeld ouderen die jarenlang in een verzorgingshuis zitten en geen bezoek krijgen. Ook kansarme mensen kende ik niet, via Present heb ik hen ontmoet. Op school zit je zo in een bubbel. Ik heb bij Present geleerd uit mijn bubbel te stappen.”

Anna kijkt terug op een leerzame tijd. “Ik heb geleerd om te werken in teamverband. Dat was nieuw voor mij. Vooral weet ik nu hoe belangrijk het is om altijd te communiceren. Wat doe je en waarom? Het is goed om heel open te zijn: als anderen niet weten waar je mee zit, kunnen ze je ook niet helpen.”

Ook is ze gegroeid qua persoonlijke ontwikkeling. “Ik was altijd al spontaan en sociaal, maar ik denk dat ik nu nog vrijmoediger ben, bijvoorbeeld in het uitdelen van complimentjes of het echt tijd nemen voor mensen. Ik denk dat ik er vaker bewust voor kies tijd te nemen voor mensen. Dat ik een andere bril op heb gezet en op een andere manier naar de wereld kijk.”

Niet oordelen
Volgens Anna is het belangrijk niet te oordelen over mensen die in de schulden zitten bijvoorbeeld en oog te hebben voor het verhaal erachter. “Misschien heeft iemand zijn baan verloren door ziekte, zijn ouders verloren, een stalker gehad. Er zijn zoveel verhalen. Het is respectloos om daar niet naar te kijken en wel een oordeel te vormen. Dat wil ik echt anders doen.”

Of Anna een traineeship bij Present kan aanraden aan leeftijdgenoten die in hetzelfde schuitje zitten? “Ik kan het zeker aanraden aan middelbare scholieren die op school denken ‘wat doe ik hier’ en heel graag de wereld willen ontdekken. Ga een dag of een halve dag bij Present aan de slag. Dat gun ik elke leerling die struggelt met schoolgaan.”

Mooiere wereld
Het nieuwe kabinet wil de MDT-subsidie afschaffen. Geen goed plan, vindt ze. “Ik denk dat de wereld echt mooier wordt van mensen die niet alles doen voor geld of macht. En gewoon in het klein, anoniem, verborgen of minder verborgen, maar wel maatschappelijk werk doen. Ik vind het heel verdrietig dat er niet die erkenning voor is in de vorm van financiële middelen, die er wel zou moeten zijn.”